Avlivning och kremering
Detta är för de flesta djurägare en svår stund, om än ofrånkomlig. När Ditt beslut är fattat har vi i regel korta väntetider, och bokar Ditt besök en lugn tid på dagen. Du får legitimera Dig och skriva under Ditt beslut.

Vi uppmuntrar alla som vill stanna kvar hos sitt djur tills veterinären gör sin sista undersökning att verkligen göra det. Minnet blir mindre smärtsamt än man tror, och mindre obehagligt än ovissa föreställningar. Om Du ändå vill gå på en gång så tar vi hand om Ditt djur omedelbart.

Om det behövs får djuret en lugnande bedövning, och då får Du vänta cirka 15 minuter med djuret på ett rum.


Hundar får en plastnål i frambenets blodkärl. Frambenet blir rakat, en stasslang sätts fast runt överarmen och hunden måste vara still medan nålen läggs in. Veterinären frågar Dig om att ge en överdos sömnmedel i nålen och då somnar hunden på en gång. Det går mycket fort. Veterinären undersöker reflexer, slemhinnefärg och hjärtljud för att säkerställa att Din hund är helt död. Du får stanna kvar så länge Du vill.


Katter (och andra mindre djur) får samma överdos sömnmedel i buken i stället, då behövs inte plastnålen i blodkärlet. Hanteringen vid sprutningen brukar vara mycket lugn, om ägaren kliar katten runt öronen och pratar med den. Därefter dröjer det upp till 15 min för katten att somna allt djupare och till slut gå bort helt. Veterinären undersöker reflexer, slemhinnefärg och hjärtljud för att säkerställa att Din katt är helt död. Du får stanna kvar så länge Du vill.

Vi samarbetar med Tortens Smådjurskremering i Floby,

www.tortensmadjurskremering.se 


De flesta djur kremeras tillsammans i en stor ugn, och askan grävs ner i en minneslund som man kan besöka. Det finns också möjlighet att få tillbaks askan efter sitt djur i en trä-urna, då har djuret kremerats ensamt i en liten ugn.


Den som har möjlighet att själv begrava sitt djur på lämplig mark måste orka gräva tillräckligt djupt.